Nie wszyscy wiedzą, że woda w studni po zalaniu nie nadaje się do celów spożywczych. By ją uzdatnić należy przeprowadzić odpowiednią procedurę. Poniżej dokładny opis jak to prawidłowo wykonać.
Komunikat Powiatowego Inspektora Sanitarnego
W związku z aktualnie panującą trudną sytuacją meteorologiczną oraz hydrologiczną,
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Cieszynie, mając na uwadze dane przekazane
przez przedsiębiorców wodociągowych informuje, iż na terenie powiatu cieszyńskiego
nie odnotowano istotnych zakłóceń w dostarczaniu wody dystrybuowanej przez
przedsiębiorstwa wodociągowe (za wyjątkiem wody dostarczanej w Ustroniu w dzielnicy
Poniwiec, o czym PPIS w Cieszynie informował w Komunikacie nr 5 z dnia 16.09.2024 r.).
Zachować ostrożność
Zaleca się mieszkańcom powiatu cieszyńskiego, zachowanie szczególnej ostrożności
korzystając z wody przeznaczonej do spożycia pochodzącej z ujęć zlokalizowanych na terenie
powiatu.
Uzdatnianie wody ze studni
W przypadku wody z zalanych prywatnych studni, należy pamiętać, że nie nadaje się
ona do spożycia. Po ustąpieniu powodzi konieczne będzie przeprowadzenie dezynfekcji studni
oraz wykonanie badania wody.
Procedura odkażania przydomowych studni wody.
Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierza się ilość środka dezynfekującego wg. zasad podanych w poniższej tabelce:
Średnica studni [cm] |
Potrzebna ilość wapna chlorowanego na każdy metr głębokości wody |
Ilość monochloraminy na każdy metr głębokości wody |
80 |
150g – 1 szklanka |
165g |
90 |
200g – 1 szklanka i ćwierć |
220g |
100 |
250g – półtorej szklanki |
270g |
120 |
350g – 2 szklanki i ćwierć |
380g |
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:
- Rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną wg. tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zamieszać, po czym całą zawartość wlać do studni.
- Wodę w studni zamieszać tyczką lub poprzez nabieranie wiadrem czerpalnym wody i wlewanie jej z powrotem.
- Po 24 godzinach wybierać wodę, aż do zaniku zapachu chloru.
UWAGA: Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.
W przypadku stosowania innych środków dezynfekujących dawkę należy obliczyć zgodnie z zaleceniami producenta.